Sunday 28 March 2010

Ανταρκτικη!


Την ονομασια Ανταρκτική χρησημοποιησε πρωτη φορα ο Μαρινος ο Τυριος (70-130 μ.Χ) προκειμενου να δηλωσει τη γη που βρισκεται απεναντι απο τον αρκτικο κυκλο. Προερχεται λοιπον απο το θηλυκο της λεξης ανταρκτικός που σημαινει "αυτον που βρισκεται απεναντι απο τον αρκτικό".

Η Ανταρκτικη ειναι η πεμπτη σε μεγεθος ηπειρος της Γης με επιφανεια σχεδον 1.3 φορες μεγαλυτερη απο αυτη της Ευρωπης.
Στη Ανταρκτικη βρισκεται το 90% των πάγων της Γης και το 70% του γλυκου νερου που υπαρχει στον πλανητη καθως το μεσο υψος των παγων σε ολη την επιφανεια της ειναι 1600m. Σε πολλες περιοχες το υψος των παγων ειναι μεγαλυτερο απο 3000m.
Σημερα ειναι μια παγωμενη ερημος με ελαχιστες βροχοπτωσεις και θερμοκρασιες το χειμωνα (Απριλιος - Σεπτεμβιος) που κυμαινονται απο -90 C εως -80 C ενω τo καλοκαιρακι (Οκτωβριος - Μαρτιος) η θερμοκρασια κυμαινεται απο 5 C εως 15 C κοντα στις ακτες, δηλαδη στην περιοχη του αρκτικου κυκλου (66 33' 43'') γιατι στο εσωτερικο εξακολουθει να ειναι αρκετα υπο το μηδεν απο περιοχη σε περιοχη.
Το λιωσιμο των παγων της Ανταρκτικης θα ανεβαζε τη σταθμη της θαλασσας κατα 60m.

Στο έδαφος της δεν εχει μονιμους κατοικους εκτος απο πιγκουινους,


και λογης επιστημονες απο πολλες γωνιες του κοσμου.

οι περισσοτεροι απο τους οποιους ετοιμαζονται να την κανουν σιγα σιγα σε βορειοτερα μερη καθως ερχεται η πολικη νυχτα οπου για 130 δικες μας μερες, αυτοι που θα μεινουν πισω θα εχουν νυχτα.

No comments:

Post a Comment