Tuesday 30 March 2010

Ποιός; Ο πόλος.


Από τη φυσική που μάθαμε στο σχολείο γνωρίζουμε οτι στο Νότιο πόλο βρίσκεται ο Βόρειος μαγνητικός πόλος της γης και αντίστοιχα στον Βορειο πόλο βρίσκεται ο Νότιος μαγνητικός πόλος.. Επίσης μαθαμε οτι οι μαγνητικοι πολοι δεν συμπιπτουν με τους γεωγραφικούς πολους αλλά έχουν μια σχετικη απόκλιση που ποτε δεν μαθαμε πόση. Τέλος προειδοποιηθήκαμε επανειλημμένως οτι οι πυξίδες μας δείχνουν τον μαγνητικό και οχι το γεωγραφικό πόλο, γεγονός γνωστό από την αρχαιότητα. Τωρα βέβαια μάλλον το αλλάζουνε για να μην μπερδευόμαστε και οτι είναι στο νότο το λένε νότιο και ότι είναι στο βορρά το λένε βόρειο (βλ.εδώ)


Ψαχνωντας λοιπόν να εντοπίσω που βρίσκονται οι μαγνητικοί πόλοι έπεσα πάνω στον όρο γεωμαγνητικός πόλος που θεωρούσα οτι ειναι ο ίδιος με τον μαγνητικό, αλλα μπα.
Ο μαγνητικός πόλος είναι το σημείο όπου οι μαγνητικές γραμμές του γήινου μαγνητικού πεδίου είναι κάθετες στην επιφάνεια της. Η νοητη γραμμή των μαγνητικών πόλων δεν διέρχεται από το κέντρο της γης αλλα έχει απόκλιση 530km περίπου.
Οι γεωμαγνητικοί πολοι ορίζονται από το νοητό άξονα ενός μαγνητικού δίπολου το οποίο τοποθετείται νοητά στο κέντρο της γης με κλίση περίπου 11 μοίρες.
Η απόκλιση των μαγνητικών πόλων από τη θεωρητική θέση τους (γεωμαγνητικός πόλος) συμβαίνει επειδή το μαγνητικό πεδίο της γης δεν είναι τέλοιο δίπολο.
Το μαγνητικό αυτό δίπολο έχει μαγνητικές γραμμές όμοιες με τις μαγνητικες γραμμές μιας μαγνητισμένης ράβδου ή τις μαγνητικές γραμμές ενός πηνίου που διαρρέεται από ρεύμα.



Με συντεταγμένες από τη γνωστή εγκυκλοπαίδεια και από νεώτερες πηγές εντόπισα τον βόρειο μαγνητικό και γεωμαγνητικό όπως φαινεται στο σχήμα.

Ομοίως και για το Νότιο μαγνητικό πόλο στο Βόρειο πόλο.


Τέλος, να επισημάνω ότι οι μαγνητικοί πόλοι της γης δεν είναι σταθεροί αλλά κινούνται διαρκώς....

No comments:

Post a Comment